Autodesk

4 октобра, 2016

autodesk

Autodesk je jedan od najpoznatijih svetskih proizvodaca CAD (Computer Added Design) softvera za 2D i 3D projektovanje, modelovanje i dizajniranje u oblasti arhitekture, gradevinarstva,  mašinstva, geo prostornih elemenata, filmske industrije i animacije i mnogih drugih.

 

Autodesk – AutoCAD

AutoCAD® predstavlja standard u svijetu za izradu dokumentacije u 2D i predstavlja osnovu vecine Autodesk® programa.

Projektujte i oblikujte svet oko sebe upotrebom moćnog i fleksibilnog AutoCAD softvera, prvog proizvoda u širokoj Autodesk paleti i vodećeg alata u svetu za 2D i 3D tehničko crtanje i projektovanje. Podignite produktivnost na najviši nivo upotrebom moćnih alata za projektovanje i izradu tehničke dokumentacije, kroz jednostavno povezivanje i komunikaciju projektnim podacima kroz kompletan radni tok i process projektovanja. Dostupan je za korisnike Windows i Mac OS.

 

Autodesk – AutoCAD® Map 3D

Programski paket AutoCAD® Map 3D je vodeća inženjerska GIS platforma za kreiranje i upravljanje prostornim podacima.

Desktop aplikacija koja služi za obradu prostornih podataka i predstavlja most između poslova u CAD-u i GIS-u, međutim mogućnosti ovog softvera su od verzije 2013. proširene i sada obuhvataju sve mogućnosti nekadašnjeg Topobase softvera. Sada se u Map 3D-u prikupljaju brojni CAD i GIS podaci u centralnu bazu prostornih podataka. To daje novu vrednost podacima, a omogućava lakše planiranje i kvalitetnije analize. Softver se sastoji iz nekoliko modula koji pored rada sa prostornim podacima omogućava jednostavniji rad sa bazama podataka.

 

Autodesk – AutoCAD® Architecture

Uz pomoć alata prilagođenih razvoju arhitektonskih projekata i izradi tehničke dokumentacije, AutoCAD® Architecture Vam pruža mogućnost da projektujete onako kako vi to želite.

Specijalizovano rešenje na prepoznatljivoj AutoCAD platformi namenjeno arhitektama i tehničarima koji se bave projektovanjem u oblasti arhitekture. Sa poznatim AutoCAD metodama rada i intuitivnim korisničkim okruženjem, softver nudi trenutnu produktvinost uz mogućnost da naučite dodatne opcije, sopstvenim tempom rada. Vodeći fajl format u industriji – DWG™, pomaže da projektanti i inženjeri lakše komuniciraju sa proširenim projektnim timovima. Omogućava jednostavno generisanje elemenata projekta iz modela (osnove, preseci, izgledi, detalji).

 

Autodesk – AutoCAD® Civil 3D

AutoCAD Civil 3D je Autodesk BIM rešenje za projektovanje i analize u oblasti niskogradnje, geodezije i izradu tehničke dokumentacije. Predviđen je kao rešenje za potrebe celog projektnog tima – od građevinskih inženjera i geodetado tehničara.

Pruža mogućnost izrade usklađenogi sveobuhvatnog 3D modela bogatog informacijama koje omogućavaju izvršavanje analiza i provera u najranijim fazama procesa projektovanja; bolju vizualizaciju i simulaciju realnog izgleda projekta, veoma precizno izvođenje performansi, prateće dokumentacije kao i proračun troškova utošenog materijala. AutoCAD Civil 3D generiše jedan model, sa inteligentnim i dinamičkim podacima, omogućavajući veoma brzu izmenu podataka i informacija u bilo kojoj fazi projekta. Softver poseduje sve potrebne alate za obavljanje složenih analiza i projektovanje, pre svega u oblasti niskogradnje, namenjen je specifičnim inženjerskim disciplinama, kombinuje CAD funkcionalnost, manipulaciju tačkama, formiranje, analize i vizuelizaciju digitalnih modela terena DTM-a, a omogućava i rad sa parcelama i formiranje trasa linijskih objekata.Pored AutoCAD Civil 3D modula sadrži kompletnu funkcionalnost AutoCAD i AutoCAD Map 3D softvera.

 

Autodesk – AutoCAD® Electrical

AutoCAD® Electrical je specijalizovani program iz grupe programa na bazi AutoCAD platforme. Sa bogatom bibliotekom simbola i oblika za prikaz standardnih elektro elemenata u tehničkoj dokumentaciji i njenu pripremu za proizvodnju namenjen je elektro inženjerima.

Opremljen je opcijama za brzo crtanje elektro-instalacija uz podršku obimne biblioteke gotovih simbola po standardima za prikaz elektro komponenti u tehničkoj dokumentaciji. Prvenstveno je namenjen za projektovanje u 2D. Automatska izrada sastavnica, lista kablova i specifikacija opreme na osnovu podataka iz crteža ubrzava rad i eliminiše mogućnost grešaka. Crteži urađeni u AutoCAD Electrical-u se direktno mogu koristiti u projektovanju 3D modela u Autodesk Inventoru.

 

Autodesk – Autodesk® Inventor®

U potpunosti podržava projektovanje složenih konstrukcija u mašinskoj industriji. Parametarsko projektovanje 3D modela u verziji programa Autodesk Inventor® je efikasno povezano sa modulima programa koji omogućavaju izradu crteža u 2D kao i izradu ostale neophodne dokumentacije za realizaciju proizvodnje.

Sadrži kompletnu verziju programa za napredno upravljanje izradom dokumentacije koji u potpunosti podržava timski rad na projektu. Poseduje biblioteke sa oko milion 3D delova i oblika po svetskim tehničkim standardima (ISO, DIN , GOST, ANSI, BSI, GB, JIS). Dokumentacija za proizvodnju je kompletno usaglašena sa izabranim tehničkim standardom i u potpunosti je asocijativna sa 3D modelom. Autodesk Inventor® Professional, kao naprednija varijanta ovog proizvoda, predstavlja moćan alat za projektovanje u mašinstvu kroz 3D CAD oblikovanje delova i sklopova, trasiranje kablova, cevi i creva, provere naponskih stanja i simulaciju rada pokretnih delova i sklopova mašina i uređaja. Osim opcija iz programa Autodesk Inventor® sa modulima za opšte mašinstvo, poseduje i module koji omogućavaju provere mehanički opterećenih delova i sklopova sa optimizacijom konstrukcije. Mogućnost realne simulacije u potpunosti otklanja mogućnost grešaka u projektovanju i drastično smanjuje troškove razvoja proizvoda zbog toga što fizičku izradu prototipa konstrukcije, radi provera projektovanih parametara, čini nepotrebnom. Preporučuje se za projektovanje pogonskih mašina sa pokretnim delovima, cevima, crevima i elektro provodnicima. Modul za plastične delove kompletira vrste materijala od kojih mogu biti delovi primenjeni u mašinstvu sa svim tehnološkim elementima koje oni moraju da zadovolje.